وظیفه نهادهای فرهنگی، پالایش و بازتولید نمادهای دینی است
به گزارش خبرگزاری فارس، دکتر مجید استوار شب گذشته در سومین نشست جنبی دهمین نمایشگاه بزرگ کتاب گیلان با عنوان "تأثیرپذیری انقلاب اسلامی از نهضت عاشورا" با بیان اینکه جامعه سیاسی با سه لایه فرهنگی مواجه است، اظهار کرد: اسلامیت، ایرانیت و تجدد از مهمترین لایههای فرهنگی تشکیلدهنده هویت ایرانیان است.
وی با اشاره به اینکه پهلویها بهدنبال هویتسازی برای خود بودند، افزود: جامعه ایران بیش از یکهزار و 400 سال تحت تأثیر اسلام بوده و حتی بسیاری از اندیشمندان ایرانی آثار خود را به زبان عربی نوشتهاند که پهلویها نسبت به آن بیتوجه بودند.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با بیان اینکه دین مبین اسلام در رگ و ریشه ایرانی جاری است، تصریح کرد: تبادل گسترده بین لایه ایرانیت و اسلامیت وجود دارد و هرگز نمیتوان این دو لایه را از هم جدا کرد.
استوار با تصریح بر اینکه "تجدد" یک مهمان ناخوانده بود که بدون اجازه وارد فرهنگ کشورمان شده است، گفت: ضعف دولت مرکزی آن دوران و بیکفایتی آنها موجب عدم شناخت نسبت به جوامع پیشرفته آن زمان و عقبماندگی کشور از دانش روز شده بود.
وی با بیان اینکه رضا قلدر تمام نمادهای اسلامی را تعطیل کرد و کنار گذاشت، افزود: محمدرضا پهلوی اساساً تربیت شده در محیطی اسلامی نبود و شناخت بنیانی از مفاهیم و کارکرد نمادهای اسلامی ـ شیعی نداشت.
استاد علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت اضافه کرد: روشنفکرانی مانند جلال آل احمد با نوشتن کتاب "غربزدگی" به نقد غرب پرداختند و بسیاری از روشنفکران با نقد غربزدگی خواستار پیگیری هویت اسلامی ـ شیعی ملت ایران بودند.
استوار نقش روحانیت در زنده کردن نمادهای دینی را بسیار مهم دانست و خاطرنشان کرد: خلق نماد و زنده کردن باورهای دینی موجب پیروزی انقلاب اسلامی شد.
وی با تصریح بر اینکه امام خمینی(ره) موجب تربیت نسلی شد که مفاهیم فراموش شده اسلامی مانند شهادت، ایثار، امام حسین(ع) و محرم را در خاطره ایرانیان زنده کرد، گفت: رد پای حماسه عاشورا را میتوان بهراحتی در پرورش اینگونه افراد دید.
نویسنده کتاب "انقلاب اسلامی و نبرد نمادها" متذکر شد: مفهوم شهادت و ایثار همواره در ذهن ایرانیان وجود داشته است و در سال 1357 نیز انقلاب موجب شکلگیری ایدئولوژی در جامعه ایرانی شد.
استوار با اشاره به اینکه امروز وظیفه تمام نهادهای فرهنگی و اندیشمندان، پالایش و بازتولید نمادهای دینی است، اظهار کرد: بازتولید نمادهای جدید بهمنظور بقاء و تداوم جامعه مهم است.
وی تصریح کرد: کشور نیازمند زیباسازی در عرصههای اجتماعی و سیاسی بوده و بقای جامعه ایرانی در گرو پیوند همزمان سه لایه اسلامیت و ایرانیت و تجدد است.
مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت یادآور شد: باید در گذر زمان بتوانیم ضمن حفظ هویت اسلامی ـ ایرانی، از قافله پیشرفت عقب نمانیم.
گفتنی است، در پایان این نشست، با اهداء کتاب از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان از تعدادی از شرکتکنندگان به رسم یادبود تقدیر شد.