دکتر مجید استوار

پایگاه اطلاع‌رسانی

دکتر مجید استوار

پایگاه اطلاع‌رسانی

دکتر مجید استوار

دکتری علوم سیاسی در گرایش جامعه شناسی سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران
مرکزی با معدل 18.29 طی دوره 1385 -89 و اخذ درجه عالی از رساله دکتری تحت عنوان
"نقش قدرت نمادین در پیروزی انقلاب اسلامی ایران" به استاد راهنمایی دکتر احمد نقیب زاده؛
- عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت (از 1386 تا کنون)

چرا روحانی سخن از رفراندوم گفت؟

دوشنبه, ۴ اسفند ۱۳۹۳، ۱۰:۰۳ ب.ظ


2


سیاسی ایران از حساسیت دراماتیکی برخوردار است. از سویی، میراث اقتصادی و از سوی دیگر، میراث بین‌المللی به‌جای مانده از دولت‌های نهم و دهم سبب شده است که دولت حسن روحانی با بحران‌های مضاعفی روبه‌رو شود؛ بحران‌هایی که ابعاد ملی و بین‌المللی دارد.


به‌واقع ابعاد میراث دولت پیشین آن‌چنان سایه‌ای بر ایران و دولت روحانی افکنده است که سال‌ها زمان لازم است تا کژی‌های آن میراث از ایران زدوده شود. احمدی‌نژاد با سیاست داخلی و خارجی ایران کاری کرده است که خواسته یا ناخواسته او به پدیده‌ای ماندگار در تاریخ ایران تبدیل شده و هر از چند گاهی زمزمه بازگشت وی به قدرت، نگرانی فزاینده‌ای میان گروه‌های سیاسی برمی‌انگیزد.

به نظر ما میراث به‌جای مانده از دولت پیشین و تداوم موانع کارآمدی نهاد دولت در ایران سبب شد که روحانی اختلاف نظر در حل منازعات را به عرصه عمومی انعکاس دهد و از امکان برگزاری رفراندوم برای حل مهم‌ترین مسائل اقتصادی و سیاسی سخن بگوید. آن میراث چه بود؟

منازعه بین‌المللی به‌عنوان مهمترین میراث خارجی دولت‌های نهم و دهم، کشور را با تحریم‌ها و انزوای بین‌المللی روبه‌رو ساخت. سبب اصلی آن نیز فعالیت هسته‌ای ایران و مواضع دولت پیشین در قبال جهان غرب بود.


احمدی‌نژاد با زبانی تهاجمی و تحریکی با جهان غرب سخن می‌گفت و مباحث روابط بین‌الملل را از تریبون‌های عمومی برای توده‌ها طرح می‌کرد؛ مباحثی که باید در دانشگاه‌ها و مراکز علمی و نهادهای کارشناسی، نظیر وزارت امور خارجه مورد بحث و بررسی قرار می‌گرفت، نه در جایگاه‌های سخنرانی در میان توده‌های مردم. ماه‌ها طول خواهد کشید تا دولت روحانی این روابط را ترمیم کند و زبان منطق و تعامل را جایگزین زبان تقابل‌گرایانه پیشین نماید.

در عرصه داخلی، دولت‌های نهم و دهم یکی از منازعه برانگیزترین دولت‌های پس از انقلاب بودند. جابه‌جایی و تغییر به‌یک‌باره مدیران و سیاست‌های اقتصادی، تخریب و انحلال نهادهای قانونی و تخصصی نظیر شورای اقتصاد، شورای پول و اعتبار و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و ایجاد نهادهای موازی در سیاست خارجی و برنامه‌ریزی در نهاد ریاست جمهوری و خط و نشان کشیدن برای مخالفان بعضاً خیالی در تریبون‌های عمومی، میدان سیاسی ایران را روز به روز بحرانی‌تر می‌ساخت. در چنین شرایطی، بسیاری از نخبگان فکری سکوت اختیار کردند و اصولگرایان رادیکال میدان‌دار سیاست در ایران شدند.

در این میدان سیاسی، شیخ حسن روحانی سکان‌دار دستگاه اجرایی شد و تلاش کرد تا عرصه خارجی و داخلی را از بحران‌های گذشته رهایی بخشد و امیدآفرین شرایطی جدید در کشور شود. اما با موانعی بزرگ نیز مواجه بود.

در میدان سیاسی بین‌الملل، دولت روحانی دستاوردهای بزرگی داشته است و با اتخاذ سیاست گفت‌وگو و تنش‌زدایی تلاش می‌کند میان ایران و غرب هم‌افزایی ایجاد کند. در شرایط بحرانی منطقه خاورمیانه، ایران در وضعیت باثبات و آرامی قرار دارد و در چنین موقعیتی، غرب از سیاست گفت‌وگو با ایران برای حصول به نتیجه استقبال می‌کند و ایران نیز در تلاش است از این فرصت برای همگرایی اقتصادی بهره ببرد. موانع داخلی همگرایی با جهان غرب، پاره‌ای از گروه‌های سیاسی و دلواپسانی هستند که به لحاظ ایدئولوژیک رابطه‌ای میان ایران و غرب متصور نیستند.

 دلواپسی بعضی از افراد و گروه‌های سیاسی سبب واگرایی نیروهای سیاسی قدرتمند داخلی شده و زمینه برای همگرایی پیشرفت مذاکرات کاهش می‌یابد. این مخالفت‌ها دولت روحانی را در شرایط سختی قرار داده است.

علاوه بر آن در عرصه داخلی نیز انتظارات فزاینده‌ای از دولت "تدبیر و امید" وجود دارد. کنترل تورم و ایجاد رشد اقتصادی و اشتغال از مهمترین مطالبات ایرانیان از دولت است. اما دولت با کاهش قیمت نفت در بدترین شرایط ممکن قرار دارد و از قدرت لازم برای حل همه معضلات در زمانی کوتاه برخوردار نیست. بنابراین طرح همه‌پرسی از سوی روحانی راه حلی برای خروج از منازعه‌برانگیزترین مسائل ایران در شرایطی است که نیروها و جناح‌های سیاسی مخالف، از دلواپسی سخن می‌گویند و با وجود شکست در آخرین انتخابات، همچنان خود را نماینده اکثریت مردم می‌پندارند.

روحانی با طرح همه‌پرسی تلاش می‌کند هم این مخالفت‌ها را بی‌اثر سازد و هم شرایطی دموکراتیک برای پذیرش موضوعات چالش‌برانگیز فراهم نماید.

به‌طور کلی، بیش از یک دهه از منازعه هسته‌ای ایران با غرب می‌گذرد و دولت ایران در موقعیت تصمیم‌سازی بزرگی قرار گرفته و ناگزیر از انتخاب مسیری درست برای آینده ایران است. به‌نظر می‌رسد دولت ایران طی چند ماه آینده این کار را خواهد کرد. اما آیا منازعات بین‌المللی و داخلی پایان می‌یابد؟


۹۳/۱۲/۰۴